хлебарка

Бабини рецепти за убиване на хлебарки

Дори и най-чистата домакиня не е имунизирана от появата на неканени наематели – хлебарки. Тези неприятни насекоми могат да се появят в нова сграда и в старинен дом. Хлебарките са не само естетически проблем, но освен всичко друго са и механични преносители на различни инфекции. Затова те са особено опасни в домовете, където живеят малки деца и болни хора.

Има ли ефективни народни средства за лечение на хлебарки?

Има версия, че хлебарките живеят на тази планета, докато има хората. Днес има голямо разнообразие от инструменти за борба с домашните вредители. Всички тях може да намерите в магазините, а те са от аерозоли, кремове, пастели, гелове, до домашни капани и наемане на екипи за пръскане срещу хлебарки.

Може също така да използвате услугите на специални служби, излизайки от къщата и с помощта на отрова и оборудване за унищожаване на насекоми. Това е доста ефективен, но, уви, доста скъп начин за унищожаване на мустакатите паразити.

Днес ще говорим за това, как може ефективно да се отървете от хлебарките, като използвате народни средства, както и какво трябва да се направи, за да не се появят повече малките незаконни жители във вашата къща.

Амоняк

Може бързо да се отървете от вредители, като използвате обикновен разтвор на амоняк. Такъв има във всяка домашна аптечка. Факт е, че хлебарките имат фино развито обоняние, а острата миризма на амоняк е просто непоносима за тях.

Използването на инструмента е много просто:

разредете една чаена лъжичка амоняк в литър вода и разбъркайте добре;

с помощта на гъба или мека кърпа, третирайте всички повърхности в къщата с получения разтвор: врати, радиатори, подове, мебели и др.

Препоръчва се, такава процедура да се извършва веднъж седмично, докато хлебарките напълно изчезнат.

Важно е! Представеният метод е най-хуманният, тъй като вредителите от амоняк не умират, а мигрират.

Следователно може да го използвате само ако живеете в частна къща или вила. Ако живеете в апартамент, хлебарките просто ще се преместят при съседите ви.

Борна киселина

Можете да премахнете хлебарките и с борна киселина. Това вещество е ефективен дезинфектант, който може да се използва, дори за перорално приложение. И ако за човек е напълно безопасно, то за хлебарката това е реална заплаха за живота.

В малки дози, борната киселина причинява тежка интоксикация при вредители, а в големи дози – парализа и смърт. Има няколко начина за приготвяне на народно лекарство за хлебарки с борна киселина.

Метод 1

Сварете среден картоф и едно пилешко яйце. С вилица внимателно намачкайте жълтъка и обелените картофите и смесете получената маса с 40 г борна киселина до гладка смес.

От получената тестена маса оформете малки (с размер на грахово зърно) топчета и ги подредете на места, където се натрупват вредители – под мебели, близо до хладилника, кошчето за боклук, в банята. След известно време (около седмица), съберете всички топчета и подгответе нови.

Метод 2

В равни пропорции смесете брашно, гранулирана захар и борна киселина и след това добавете вода към „чинията“, така че да получите хомогенна маса. По същия начин, както при предишния метод, разточете топки от тестото и ги разпределете в целия апартамент.

Метод 3

Поръсете отгоре малки парченца хартия или плоски чинии за еднократна употреба със захар и борна киселина. Поставете листата в целия апартамент, така че да не ви създават неудобства. Например под шкафове, хладилник, газова печка, баня и т.н.

Метод 4

Разтворете няколко супени лъжици захар и същото количество борна киселина в чаша вода. Налейте напитката в плитки пластмасови чинии и ги поставете там, където насекомите са свикнали да пият вода – в банята и близо до мивката в кухнята. След всяко използване на мивката или ваната, избършете я старателно със суха кърпа, така че хлебарките да пият от отровени поилки, желаейки да утолят жаждата си.

Източник на информация и още много статии може да намерите на следния адрес: http://www.preventa.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *